I Sverige så har vi turen att ha något som heter Allemansrätten som reglerar hur och var man får röra sig ute i naturen. På Djurcentrum.se så går vi igenom vad som gäller dig som ryttare när du och din häst är ute och rör er i naturen.
Ridsport är populärare än någonsin i Sverige I åldrarna 7-25 år är den till och med den näst populäraste idrotten. Kanske är det inte så konstigt heller, med tanke på att det varje år sker ca. fem miljoner ridtimmar på landets ridskolor!
Enligt statistik från Jordbruksverket så ska det finnas ungefär 360 000 hästar i Sverige och drygt 78 000 anläggningar för hästhållning.
Om du ansvarar för ridturer där du bor eller om du är ute själv och rider så är det bra att veta vad som gäller. Det gör så att du kan undvika onödiga konflikter med t.ex. markägare eller andra som också är ute och rör sig i samma spår eller på samma vägar som ni är.
Ett stort tack till våra vänner på Estelle Equestrian som tipsade oss om att skriva det här inlägget. Läs mer på Estelle Equestrian – Mode och Smycken för hästintresserade.
Videon nedan är gjord av Naturvårdsverket och den går in mer på vad som gäller med Allemansrätten för dig som rider i t.ex. skogen.
Vad betyder de olika skyltarna?
När du ser en ridstig eller ridväg i naturan så kan det finnas olika skyltar som betyder olika.
Det här är ett påbudsmärke som betyder att ridning är tillåten, men endast på den skyltade stigen eller vägen. | |
Förbudsskylt – Ridning förbjuden. |