Hur man är en ansvarsfull hundägare

(Texten är sponsrad)

Som hundägare går man gärna flera promenader om dagen. Allt ifrån en tur i parken till vandringar i skogen eller kanske en härlig löptur. Det finns många olika typer av utrustning för att hundpromenaden ska bli så enkel, trivsam och säker som möjligt. Det gäller att välja rätt sele som hunden trivs i, sitter bra och som även ger dig kontroll över hunden. Marknaden för selar kan kännas som en djungel och det kan vara svårt att förstå sig på alla olika termer och uttryck. Vad är till exempel skillnaden på en y-sele och x-sele?

Välj sele efter behov

Den modell som passar dig beror helt på din hund och dess behov men även vad du själv föredrar. En hund som drar mycket bör förses med en vadderad sele som gör att den inte far illa under promenadens gång. En hundsele ska ha bra passform och inte sitta åt varken för hårt eller löst. Detta gör det lättare att kontrollera hunden men även mer bekvämt för din fyrbenta vän. 

Har du en lätt hund som drar, eller är väldigt aktiv under promenaden, så kan det vara en bra idé med en rörlig sele som är mer tillåtande. Gärna en lätt och enkel variant som tillåter hundens alla rörelser. Även enklare selar kan vara slitstarka och det ska mycket till för att hunden ska slita sig loss ur en bra sele. 

X, Y eller D?

Oftast benämner man selar utifrån deras passform, vanligast är H-sele, Y-sele, X-sele och D-sele. Bokstäverna beskriver ofta hur selen sitter och ser ut på hundens kropp. 

  • H-selen har till exempel raka bröst- och halsremmar som man knäpper igen i en ryggrem. En rem som är ofta är längre än på andra selar.
  • Y-selen har i sin tur kortare rygg och hals remmar, som är vinklade framåt från ryggremmarna och bilder bokstaven Y på hundens bröstkorg.
  • X-selens rygg, hals- och bröstrem möts direkt i ett ”X” på ryggen. 
  • D-selen saknar ryggrem och har istället en rem som går tvärs över hundens bringa och möter remmen som löper bakom frambenen.

En bra hundsele är inte bara ett utmärkt alternativ för hundar som drar, utan även för hundar i allmänhet då det ger ökad komfort och säkerhet. Det kan vara en god idé att prova sig fram med olika modeller för att se vad som passar just din hund.