Att tänka på inför val av kreditkort

Det kan kännas frestande att bara välja första bästa kreditkort som erbjuds. Innan du bestämmer dig bör du dock överväga ett par olika aspekter så att du vet att du får det bästa erbjudandet.

Kreditkort kan vara ett väldigt värdefullt finansiellt verktyg om de hanteras på rätt sätt. Många gör dock misstag med sina kreditkort, vilket resulterar att de sätts i större skulder än de har förutsättningar att klara av.

 

Vad ditt kreditkort framförallt skall användas till

Det första du bör tänka på inför valet av ditt nya kreditkort är vad det framförallt skall nyttjas till. Reser du mycket vill du framförallt välja ett kreditkort som ger dig förmåner baserat på dina resor. Har du husdjur vill du gärna välja ett kreditkort som ger dig förmåner när det kommer till veterinärbesök, foderinköp och så vidare. Idag finns det kreditkort till praktiskt taget alla möjliga användningsområden så utgå från vad du brukar handla och vilket kreditkort som är mest fördelaktigt för dig!

 

Vilken räntesats kreditkorten har

Härnäst bör du jämföra de olika kreditkortens räntesatser. Räntan kan skilja sig rätt mycket från kreditkort till kreditkort och därför bör du säkra dig om att du får det bästa möjliga erbjudandet. Observera att en låg ränta nödvändigtvis inte betyder att det är det bästa kreditkortserbjudandet – men det är ett bra steg på vägen.

 

Om det tillkommer andra avgifter

Låg ränta är en sak, men innan du bestämmer dig för ett specifikt kreditkort är det smart att undersöka huruvida det tillkommer andra avgifter eller inte också. Detta ska stå skrivet i villkoren och dessa bör du vara införstådda med innan du skriver under något avtal. En avgift som vanligtvis tillkommer är debitering när man överskrider sin kreditgräns, alternativt när man använder kortet utomlands och/eller genomför sena betalningar. Håll koll på dessa!

 

Vilka rabatter och bonuspoäng det finns att tillgå

Det bästa med kreditkort är ju ändå de rabatter och bonuspoäng man kan samla på sig. Det är väl framförallt detta som gör att kreditkort skiljer sig från konventionella bankkort. Vilka rabatter och poäng som delas ut beror på vilket kreditkortsbolag du tackar ja till ett erbjudande hos. Återigen bör du välja det kreditkortsföretag som erbjuder de förmåner som passar dig och din konsumentlivsstil bäst.

Några kreditkort erbjuder även så kallade “cash-back”-bonusar, vilket innebär att man får en viss summa pengar tillbaka på sitt kort beroende på hur mycket man spenderar. Kontrollera att du är kvalificerad för detta erbjudande innan du bestämmer dig för ett specifikt avtal.

 

Huruvida det finns en professionell support eller inte

Om kreditkortsbolaget du bestämmer dig för att använda dig av för ditt nya kreditkort har en professionell support tillgänglig är detta ett plus i kanten. För de flesta kreditkortsanvändarna är det till och med en nödvändighet. Man vill gärna känna sig trygg och säker när man använder sitt kreditkort, och det känns betydligt mer tryggt och säkert om man kan kontakta en kundtjänst när som helst. Läs på lite om de olika kreditkortsleverantörerna innan du bestämmer dig och granska deras support.