Om du vill ta med dig din hund på semestern, vad ska du ha koll på då? I den här artikeln tittar vi närmare på vad som gäller för såväl en utlandssemester som en mindre resa med bussen inom en stad eller region, eller inom landet.
Först och främst är det viktigt att hunden mår bra. Oavsett vilket färdmedel du ämnar ta ska hunden vara frisk och kry. Detta blir särdeles viktigt när det kommer till utlandsresor, eftersom hunden så ska vara dokumenterat frisk och därutöver vaccinerad. Många gånger är kraven så högt ställda att det faktiskt är enklare, och bättre för hunden, att den får sin egen semester på exempelvis en hundskola eller pensionat.
Att resa utomlands med hund
Det kan finnas olika regler för olika länder, därför ska du först ta reda på vilka regler som gäller till landet (eller länderna) ni ska åka till. Inte bara för att hunden ska vara välkommen dit – utan också för att ni ska vara välkomna att komma tillbaka hem igen. Det är inte kul att få problem vid gränsen.
De generella reglerna, enligt såväl Svensk Kennelklubben som Tullverket och Jordbruksverket, är att hunden ska vara id-märkt, ha en giltig vaccination mot rabies, ha EU-pass för sällskapsdjur, och vara anmäld hos tullen. För att vara helt säker på vad som gäller till det specifika landet kan du vända dig till landets ambassad. För att vara helt säker vad som gäller vid tillbakaresan till Sverige kan du vända dig till Jordbruksverket.
Microchip och hundpass
Idag ska alla hundar inom EU vara mäkta med microchip. En hund som är tatuerad för den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel behövs ingen ommärkning, även om det är rekommenderat.
Resa med hund lokalt och inom Sverige
Det går ofta bra att ta med hunden i kollektivtrafiken, även på flyg. Även om det sistnämnda är avhängigt specifika flygbolag och deras regler. Även kollektivtrafikreglerna på land (och till sjöss) kan skilja sig åt från län till län. Som med utlandsresan handlar det om att kolla upp saker i god tid före.