Test: Bästa kattsanden för din katt 2020

Bästa kattsanden

Som kattägare är det viktigt att hitta en kattsand som din katt uppskattar.  Katter kan snabbt utveckla dåliga vanor om inte deras krav uppfylls. Men hur väljer man egentligen rätt när det finns så många olika sorter att välja mellan? Ska det vara parfymerad eller oparfymerad kattsand? Ja, det kan vara svårt att välja rätt kattsand för just sin katt så vi på Djurcentrum.se har tagit fram en lista på ett par starka alternativ. 

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för Vetzoo.se, FirstVet, Kattkompaniet, Kellfri och Supercat.

Att tänka på när man köper kattsand

Ett bra ställe att börja på är om det ska vara parfymerad eller oparfymerad kattsand. Är din katt känslig mot doft? Det är viktigt att lära sig om din katt gillar parfymdoft eller inte. En bra sak att tänka på är att katter oftast ogillar citrusdoft och en sådan doft kan därför användas för att stoppa katten från att använda fel urineringsplats.

En annan viktig sak att ha koll på är vad för typ av sand du vill använda. Kattsand har olika egenskaper och är olika bra på att absorbera lukt. Längre ner finns en sammanfattning av olika typer av kattsand.

Hur ofta ska man byta kattsand?

Det är viktigt att regelbundet rensa kattlådan, annars kan det hända att katten väljer att utföra sina behöv på andra oönskade platser. Men hur ofta ska man egentligen byta kattsand? Det beror på kattens behov och dig som ägare. I genomsnitt brukar en katt kissa mellan 2-3 gånger under ett dygn.

Det är upp till dig som ägare att lära dig hur ofta just din katt kräver att du ska rensa kattlådan. Sen är det också viktigt att dina behov upfylls. Om du är känslig mot lukten från kattlådan så kan du behöva rengöra den oftare eller vända dig till särskilda parfymerade kattsander som döljer lukten bättre.

Vad för produkt det är spelar också en avgörande roll. Med en del kattsander så behöver du sällan rensa all sand. Byt kattsanden så ofta du tror behövs, men många kattägare byter kattsand vart 3-5:e dag ungefär.


 

Hur mycket kattsand ska man ha i lådan?

Hur mycket kattsand du behöver använda i kattlådan beror givetvis på storleken och vad för typ av kattsand det är men man brukar säga att man ska ha minst 10cm kattsand i en kattlåda. 

Var slänger man kattsand?

Vart man kan slänga kattsand varierar från produkt till produkt. En del går bra att spola ner i toaletten, andra behövs slängas i hushållssopporna och andra är komposterbar och biologiskt nedbrytbar. Det är bäst att kolla vad som gäller för den specifika kattsanden för att slippa ett oönskat stopp i avloppet. 

Vilka typer av kattsand finns det?

Klumpande kattsand

Den här sortens kattsand absorberar spillning och förvandlar den till små klumpar. Klumpande kattsand är den vanligaste kattsanden och brukar lämna kattägare respektive katter nöjda. Kattsanden är oftast gjord av lera och med hjälp av en kattsandspade blir rengöringen av klumparna väldigt smidig. Här är ett par starka alternativ:

Ever Clean Xtra Strong Unscented

klumpande-kattsand

Det här är en klumpbildande kattsand som är framtaget för katter och dess ägare som är känsliga mot parfymdofter. Med hjälp av högkvalitativa ingredienser som naturliga mineraler och lera så förhindras uppbyggnaden av bakterier som sedan leder till att kattlådan börjar lukta. Med Ever Clean Xtra Strong Unscented håller får du en fräschare kattlåda och en gladare katt. 

Paketet går att köpa i storlek: 6L, 10L 

 

Klicka här för att läsa mer             

Four Friends

 

En snabbt klumpbildande kattsand som effektivt döljer lukt. Kattsanden är gjord av 100% naturlera och zeolit som förhindrar damm. 

Paketet går att köpa i storlek: 14kg 

 

 

Klicka här för att läsa mer

Ekologisk / Biologiskt nedbrytbar kattströ

Är din katt van att utföra sina behöv utomhus? Då kan detta alternativ vara rätt för dig. Eftersom att den här sorten är baserat på organiskt material så ger den en naturlig känsla för din katt. Den är oftast komposterbar och biologiskt nedbrytbar, och många kan även slängas i toaletten. Den ekologiska kattströn är miljövänlig och håller länge.
Här är ett par starka alternativ: 

 World’s Best Cat Litter   

  

En majsbaserad kattsand som är 100% naturlig utan några tillsatta kemikalier. Majsproteinerna fångar urinens doft så ingen parfym behövs. Den räcker längre än vanlig kattsand eftersom den inte lämnar något spill. Sanden är helt dammfri passar alla katter. 

Paketet går att köpa i storlek: 3,18kg, 6,35kg, 12,7kg

 

Klicka här för att läsa mer

EcoLife Multicat

 

Miljövänlig kattsand som är biologiskt nedbrytbart. Gjort av naturliga ingredienser som majs och vete och innehåller naturliga enzymer som effektivt döljer lukt. Kattsanden har en mer naturlig konsistens jämfört med träpellets och papper som passar alla katter. 

Paketet går att köpa i storlek: 5,5kg

 

Klicka här för att läsa mer

 

Kristallsand

Denna kattsand består av små kristalliknande kulor som stänger in fukten. När fukten har stängts in avdunstar den och urinen blir fast i kulorna. Det är alltså bara kattens urin som tas bort vid rengöring och detta gör att kristallsanden räcket väldigt länge. Kattsanden är dammfri.

 

Ever Clean – Multi Crystals

 

Oparfynerad kattsand med en mycket stark förmåga att absorbera fukt. Med hjälp av högkvalitativa ingredienser som naturliga mineraler och lera så förhindras uppbyggnaden av bakterier som sedan leder till att kattlådan börjar lukta. 

Paketet går att köpa i storlek: 6L, 10L 

 

Klicka här för att läsa mer

 

 

Vitakraft Magic Clean

 

En prisvärd kattsand som är dammfri. Den är biologiskt nedbrytbar och tar effektivt bort dålig lukt. 

Paketet går att köpa i storlek: 5L

 

 

 

Klicka här för att läsa mer

 

 

Träpellets

Denna sort är framtaget av strö som löses upp i kontakt med vätska. För att den här kattsanden ska ha full effekt rekomenderas det att en kattlåda med silbotten används. Träpellets är miljövänliga och dammfria som gör de flesta katterna nöjda.

 

Compact Care Träpellets

 

Compact Care Träpellets är ett väldigt prisvärt alternativ som är ekologisk och miljövänlig. Pelletsen eliminerar all lukt och absorberar mer fukt än vanlig sand. Den är 100% biologiskt nedbrytbar och passar både pellets-kattoaletter såsom vanliga kattoaletter. Pelletsen ger en härlig doft av gran som är helt naturlig, ingen parfym eller luktämnen har tillsatts. 

Paketet går att köpa i storlek: 20L 

 

Klicka här för att läsa mer

 

 

PeeWee Träpellets 

 

Prisvärda träpellets som är framtagna av sågspån från skogstall och svensk rödgran. Pelletsen eliminerar all lukt och absorberar mer fukt än vanlig kattsand. PeeWee Träpellets används i samband med den speciella kattlådan från PeeWee.

 

Paketet går att köpa i storlek: 5L / 3kg, 14L/9kg 

 

Klicka här för att läsa mer

Har du fler frågor eller funderingar? 

Vår affiliatepartner VetZoo har många bra frågor och svar på sin hemsida som du kan hitta här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *