Så väljer du kattsand för din katt

Att välja kattsand som passar din katt kan vara svårare än vad man tror. Det finns många olika sorter att välja mellan i djuraffärer idag, i olika prisklasser, av olika materiel och av olika kvalitet. Det finns även kattsand som passar för flera katter, för kastrerade katter, för äldre katter och så vidare. I slutändan så handlar det mycket om dina och din katts behov, och hur ert liv ser ut. Kanske får du prova dig fram, prova flera sorter och märken innan du hittar rätt.

Lite generellt när det gäller katter: de är väldigt renliga djur. De behöver en kattlåda som är ren och som känns fräsch; de är väldigt doftkänsliga och tycker inte om när det blir för smutsigt i lådan. Ett tips är att försöka ha minst fem centimeter sand i lådan; på det sättet kan du dölja en hel del doft. Titta till lådan varje dag, och ta bort klumpar och avföring om det finns. Byt ut sanden helt och hållet med jämna mellanrum, och städa ur kattlådan ordentligt – hur ofta beror på hur många katter du har, vilken sorts sand du använder och så vidare. Som sagt, det är viktigt att kattlådan hålls efter – både för att katten ska trivas men även för att undvika dålig lukt för husse/matte. Fundera även över om du vill ha en låda med tak – då kan du undvika att det kommer sand på golvet. Många katter föredrar även kattlådor med tak då de inte sitter lika öppet och exponerat.

vilka sorters sand finns det? Klumpbildande sand är idag den vanligaste sanden som säljs i Sverige, och tillverkas ofta av lera. I den sortens sand bildar kattens urin sandklumpar, som bara är att ta bort och slänga när de dyker upp. En annan variant är kristallsand, som är en ganska ny och dammfri variant. Den typen av kattsand kapslar in fukt och lukt. Ytterligare en variant är träpellets, som är en typ av strö som absorberar och döljer dålig lukt. Prova dig fram och se vilken sort din katt tycker bäst om helt enkelt.

En tumregel när det kommer till vilken sorts sand du ska välja till din katt är som sagt – det beror på. En del katter kan vara väldigt kinkiga med sin kattsand, och att det ska vara en speciell sorts sand – och har de vant sig vid den sorten kan det vara svårt att byta. Något som även är viktigt är priset; vill du ha en budgetvariant eller en dyrare variant? Hur mycket plats har du hemma; har du möjlighet att köpa hem större förpackningar?

Det finns många olika sorters kattsand att välja mellan i djuraffärerna idag. Om du vill beställa kattsand på nätet så är även det en möjlighet – på det sättet slipper du bära hem det själv. Du kan ofta få sanden hemlevererad. Om du har fler frågor och funderingar kring kattsand, kan de oftast hjälpa dig att hitta rätt i djuraffären.