Så skär du ner på utgifter relaterade till din pälsboll

När du adopterar ett husdjur investerar du i din egen framtid med varma känslor och kamratskap. Du ska dock också vara medveten om de utgifter som tillkommer utöver de initiala kostnaderna. Vissa utgifter – mat, leksaker, årliga kontroller – är lätta att förutse och planera för, men om ditt djur råkar illa ut kan de potentiella kostnaderna spräcka nästan vilken budget som helst.

Som tur är finns det sätt att skära ner utgifterna relaterade till ditt husdjur på och vi delar med oss av våra bästa tips.

Planering och budgetering

Precis som med allt som har med ens privatekonomi att göra är det viktigt att man har kontroll över sina utgifter. Visst är det omöjligt att förutse ett plötsligt veterinärbesök med katten, men man bör fortfarande vara förberedd på att det oförutsägbara kan inträffa. Just därför är det så viktigt med både planering och budgetering.

Det är en god idé att ha ett separat konto för din pälsbeklädda vän. Ett konto som du kan ta pengar från när du behöver betala allt som har med ditt husdjur att göra, som foder, veterinärbesök och andra utgifter. Se också till att ha en budget och försök att inte överskrida denna.

Välj en bra djurförsäkring

Veterinärbesök kan bli väldigt dyra, särskilt behandlingar som har med ditt djurs livsöde att göra. Om ens husdjur inte är försäkrad kan dessa utgifter bli ännu större. Därför kan en bra djurförsäkring ge sinnesfrid.

Det finns ett enormt utbud av djurförsäkringar idag vilket kan göra valet svårt för många djurägare. Du bör därför shoppa runt efter olika försäkringar tills du hittar ett alternativ som passar dig, din plånbok och din bästa vän bäst.

Handla foder på extrapris

Bra mat till hundar och katter är inte alltid det billigaste, men du vill också att ditt husdjur ska må bra och få i sig all nödvändig näring. Om du har det lite svårt med ekonomin just nu behöver det inte nödvändigtvis betyda att du måste skifta foder.

Precis som du handlar livsmedel och andra nödvändigheter på extrapris bör du därför försöka handla djurfoder på extrapris. Även om det kan kosta mycket att bunkra upp på djurmat kommer det bli billigare i det långa loppet. Det finns många erbjudanden att hitta gällande djurmat, särskilt online, så se till att köpa när du väl hittar något på erbjudande!

Vid behov kan ett litet lån med låg ränta vara behjälpligt

Vi rekommenderar såklart aldrig någon som inte har rätt ekonomiska förutsättningar att adoptera eller köpa ett husdjur. Dock vet vi att olyckan kan inträffa ändå och när detta sker är det viktigt att man har tillräckligt med pengar för att finansiera ett plötsligt veterinärbesök.

Om du inte har ett nödsparkonto som täcker utgifterna kan du överväga att låna pengar med låg ränta om du inte kan låna pengar av en familjemedlem eller bekant. Att låna med låg ränta gör lånet billigare i det långa loppet, men detta ska fortfarande ses som en sista utväg.